Co można jeść po wybielaniu zębów?

Co można jeść po wybielaniu zębów?

Wybielanie zębów to proces, który wymaga zastosowania czynników chemicznych jak i fizycznych. W jego wyniku usuwane są przebarwienia w zewnętrznej warstwie szkliwa, dzięki czemu zęby stają się bielsze. Po wykonaniu zabiegu niezbędne jest zastosowanie specjalnej diety, która eliminuje produkty mogące przyczynić się do ponownego zabarwienia wybielonych zębów. Jest to, tzw. biała dieta i już sama nazwa sugeruje, że możemy jeść dowolną ilość produktów, ale takich, które nie zawierają sztucznych, a także naturalnych barwników. Spokojnie więc możemy zjadać takie produkty jak nabiał, w tym mleko, naturalne jogurty, kefiry, biały ser czy masło. Dozwolone są takie owoce morza jak krewetki, małże oraz ryby i mięso indycze oraz z kurczaka. Z warzyw najlepiej wybierać ziemniaki, kalafiora, fasolę, cukinię, kalarepę, seler, ogórki, a także czosnek. Można także jeść biały ryż, kasze jęczmienną i jaglaną oraz białe pieczywo. Pić najlepiej wodę oraz mleko.

Wybielanie zębów – wskazania do zabiegu

Wybielanie zębów stosuje się przede wszystkim ze względów estetycznych. Zła dieta, w tym palenie papierosów, a także herbata, kawa i alkohol mogą przyczyniać się do zmiany koloru uzębienia i tworzenia się przebarwień. Jest to wskazaniem do wybielania, ale można także poddać się temu zabiegowi w celu usunięcia przebarwień, które pojawiły się już w momencie wyrznięcia lub wraz z wiekiem. Zabiegowi wybielania poddaje się również przebarwienia, których przyczyna mogła być zupełnie inna, np. pojawiły się w wyniku stosowania środków farmakologicznych, leczenia antybiotykami, przebytymi chorobami, urazami oraz różnymi czynnikami wrodzonymi.

Jak wybiela się zęby?

Zabieg wybielania zębów polega na zastosowaniu czynników chemicznych i fizycznych, np. ścierania i chemicznego rozbijania przebarwień. Podczas zabiegu następuje rozpad nadtlenku wodoru, a wolne rodniki przedostają się do szkliwa i następuje utlenianie przebarwień, co powoduje, że zmieniają barwę na zdecydowanie jaśniejszą. Istnieją dwie metody wybielania zębów. Jest to metoda gabinetowa oraz nakładkowa, czyli domowa. O zastosowaniu odpowiedniej metody powinien zdecydować stomatolog. Zabieg w gabinecie dentystycznym przebiega sprawnie i szybko, a efekty są satysfakcjonujące. Można również wypróbować domowe sposoby oraz gotowe preparaty do wybielania zębów.

Zalecenie po wybielaniu zębów

Po wykonaniu zabiegu wybielania zębów należy stosować się do kilku zaleceń. Mają one na celu uchronić nasze zęby od ponownego zabarwienia na przykład barwnikami znajdującymi się w pożywieniu. Wybielone zęby przez okres około 2 tygodni są znacznie bardziej wrażliwe i podatne na zabarwienie. Już po samym zabiegu przez pierwsze godziny nie należy nic jeść i pić z wyjątkiem wody. Nie można również palić papierosów oraz rzuć gumy. Następnie przez okres około 2 tygodni należy stosować, tzw. białą dietę, która przewiduje spożywanie tylko jasnych produktów nie zawierających w swoim składzie naturalnych i chemicznych barwników. Nie można pić kawy, herbaty, kolorowych napojów, a także stosować niektórych przypraw.